Circulaire hellende daken - dakpannen
Een circulaire economie is waar we ons hard voor maken middels circulaire daken. Ook voor hellende daken voorzien van dakpannen hebben we een goede en unieke circulaire oplossing, namelijk het Circulaire Dakpanconcept. Deze oplossing draagt bij aan een CO2-neutraal Nederland in 2050. Dit concept leveren we met CO2-reductiecertificaten, ondersteund door NIBE. Wilt u graag uw pannendaken extra isoleren of alleen vervangen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op wanneer u uw dakenbezit circulair wilt verduurzamen naar CO2-neutraal in 2050.
Circulaire dakpannen: simpel en zonder extra kosten
Er zijn 2 belangrijke redenen waarom elke dakrenovatie circulair uitgevoerd zou moeten worden. Eén: wij zijn er klaar voor. En twee: het is praktisch goed uitvoerbaar, geen ingewikkeld verhaal en het kost uw organisatie niets extra’s. Het grootste verschil is dat we zuinig zijn op de oude pannen die we van de daken halen. Dit betekent dat we de pannen opstapelen en voorzichtig van de daken laten hijsen.
Het Circulaire Dakpanconcept in 3 gradaties
Bij het Circulaire Dakpanconcept wordt gebruik gemaakt van de lange levensduur van een dakpan. Een keramische dakpan gaat al gauw 75 jaar mee, een betonnen dakpan 30 jaar. Bij renovatie zijn bijvoorbeeld circa 60% van de oude keramische dakpannen weer geschikt als 2e kans en kunnen prima de 2e hands handel in. De overige 40% van de dakpannen kunnen we laten hergebruiken voor andere doeleinden (bijv. afrastering langs wegen) of laten we recyclen, waarbij het als grondstof weer hoogwaardig wordt ingezet. De 2e kans-dakpannen kunnen weer op het dak geplaatst worden. We geven hierbij de garantie af dat deze dan minimaal 10 jaar meegaan (meestal zullen dit tientallen jaren zijn).
Per project beoordelen we vooraf welk type dakpan het betreft en wat de (geschatte) conditie en resterende levensduur is. Ook maken we een inschatting van het percentage wat geschikt is voor hergebruik en in welke gradatie.
Ons Circulaire Dakpanconcept kent 3 gradaties met elk hun eigen CO2-reductiecertificaat:
1.De basis: geen onnodig afval
De oude pannen worden verantwoord van het dakproject gehaald, uitgesorteerd en vervolgens als 2e kans-dakpannen bij de groothandel geplaatst. Vervolgens komen er nieuwe dakpannen op het dak. U zorgt hiermee voor een zeer hoogwaardig hergebruik van de oude dakpan en voorkomt onnodig afval. Dakpannen die niet geschikt zijn als 2e kans, worden bijvoorbeeld ingezet als afrastering langs wegen.
2.De vervolgstap: sluitende circulaire keten
Bovenop de basis kunnen er ook weer 2e kans-dakpannen op het dak geplaatst worden in plaats van nieuwe dakpannen. Hiermee zorgt u ervoor dat u de keten sluit en de levensduur van de dakpannen maximaal benut.
3.De vervolgstap+: eigen sluitende circulaire keten (eis voor vele monumentale panden)
Dit is hetzelfde als stap 2, maar dan worden de 2e kans-dakpannen van hetzelfde renovatieproject opnieuw op het dak geplaatst en eventueel aangevuld met identieke 2e kans-dakpannen. Bij monumentale daken is dit vaak een eis. Per hellend dakproject kijken we graag met u naar de mogelijkheden van deze optie.
Wat is een 2e kans-dakpan?
Een 2e kans-dakpan is een dakpan die al eerder op een dak heeft gelegen, maar nog in een uitmuntende staat verkeert. Met zo’n gebruikte dakpan is niets mis en deze kan wederom tientallen jaren mee op een dak.
Voordelen
- Zichtbare, praktische en échte circulaire maatregelen
- Bijdrage aan circulaire en CO2-neutrale doelstellingen van uw organisatie en van Nederland
- Het kost uw organisatie niets extra’s
- Aantoonbaar lagere milieu-impact (LCA)
- CO2-reductiecertificaten
- Bijdrage aan SROI
Hergebruik dakpannen → samen met ketenpartner en bijdrage SROI
Om te bepalen of oude dakpannen in aanmerking komen voor hoogwaardig hergebruik en als 2e kans kunnen dienen, werken we samen met onze ketenpartner Luijtgaarden (groothandel in dakpannen). Bij het bepalen hanteren we de Ladder van Lansink. In een afvalhiërarchie geeft deze ladder weer wat de meest duurzame oplossing is om met afval om te gaan. Deze gaat van het mijden van afval A: afvalpreventie tot meest milieubelastend F: storten. Wanneer een dakpan dus voldoet aan een aantal technische criteria, dan worden dit 2e kans-dakpannen en kunnen ze met garantie weer op een dak herplaatst worden (Niveau A van de Ladder van Lansink). Wanneer een dakpan negatief scoort op één of meerdere van onze criteria, dan wordt het hergebruikt met een ander doeleinde (Niveau B) of gerecycled (Niveau C). Zo laten we dakpannen ook verwerken in schanskorven (voor bijvoorbeeld erfscheidingen en geluidsschermen), worden ze gebruikt als oeverbescherming of laten we ze inzetten als nieuwe grondstof (bijvoorbeeld tennisbaan-gravel of in stoepranden en tegels). Samen met onze partners zorgen we er zo voor dat de circulaire keten gesloten is en er geen of zo min mogelijk afval overblijft.
Social return of investment
Het uitsorteren van dakpannen wordt gedeeltelijk uitgevoerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dus ook op gebied van SROI en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen dragen de circulaire dakpan-daken een steentje bij.
Zeer lage milieu-impact
Het hergebruik van dakpannen draagt bij aan circulair bouwen en aan een zo laag mogelijke milieu-impact. De 2e kans-dakpannen worden gesorteerd op een nog zeer lange levensduur. Uit onderzoek van NIBE is bovendien gebleken dat wanneer deze pannen elke 10 jaar vervangen zouden worden, dat de keuze voor 2e kans-dakpannen nog steeds een minder hoge milieu-impact en een lagere CO2-uitstoot heeft dan wanneer er gekozen wordt voor volledig nieuwe dakpannen. De 2e kans-dakpannen gaan echter veel langer mee dan de garantie van 10 jaar, dus de milieu-impact is zeer laag bij circulaire dakpannen.
Certificaten, LCA en garanties
NIBE heeft LCA’s opgesteld om de lage milieu impact van de circulaire dakpannen inzichtelijk te maken. Daarnaast verkrijgt u, om aantoonbaar te maken dat uw project duurzaam en circulair verantwoord is uitgevoerd, bij het Circulaire Dakpanconcept CO2-reductiecertificaten (afhankelijk voor welke optie van het Dakpanconcept uw organisatie kiest):
Inruilcertificaat
Middels het Inruil Certificaat wordt bevestigd dat de ingeruilde materialen van genoemd project zijn ingenomen en dat deze gerecycled zullen worden. De wijze van hergebruik van ingeruilde materialen gebeurt aan de hand van de Ladder van Lansink.
Certificaat Gebruikte dakpannen
Middels het Garantie Certificaat wordt bevestigd dat de dakpannen, aangebracht op het betreffende project, een garantie hebben van 10 jaar. Deze garantie heeft betrekking op de vorstbestendigheid, waterdichtheid en weerstand tegen breuk.
Hergebruik Certificaat
Middels het Hergebruik Garantie Certificaat wordt bevestigd dat de ingeruilde materialen van genoemd project zijn hergebruikt op hetzelfde project. Tevens wordt met dit certificaat bevestigd dat de uitgeleverde dakpannen een garantie hebben van 10 jaar.
Proces Circulaire Dakpanconcept
Inname
Bij renovatie of het slopen van een dak worden alle dakpannen ingenomen. Dit gebeurt met behulp van speciale inruilrekken: een eenvoudige manier om dakpannen schadevrij van het dak te halen en te vervoeren. Op de bedrijfslocatie van onze ketenpartner, Luijtgaarden, worden de pannen vervolgens gesorteerd op 2e kans, hergebruik en recycling. Bij dit selectieproces worden ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ingezet, om hen zo weer aan werk(plezier) te helpen. Op deze manier dragen wij, en u, een steentje bij aan de maatschappij en voldoet u tevens aan de verplichtingen van Social Return of Investment.
Terugplaatsen
De 2e kans-dakpannen kunnen we vervolgens terugplaatsen op uw dakproject, aangevuld met identieke 2e kans-dakpannen die veelal al voorradig zijn. Dit doen we nadat we uw dakproject uitvoerig geïnspecteerd hebben. We kiezen uiteraard voor een juiste mix van dakpannen, zodat het weer een mooi esthetisch geheel wordt. Bij de keuze voor nieuwe dakpannen, zullen de 2e kans-dakpannen van uw dakproject gebruikt worden voor een ander renovatie- of nieuwbouwproject.
Logistiek
Onze ervaring is dat op logistiek vlak er geen belemmering hoeft te zijn voor het slagen van de (financiële) haalbaarheid van het dakpanproject. Ook bij een hoge productie en een krappe of lastige bouwplaats is het nog steeds mogelijk en interessant voor uw organisatie om circulair te werken met dakpannen.
Wilt u meer weten over het Circulaire Dakpanconcept?
Neem dan vrijblijvend contact met ons op! Wij renoveren hellende daken (dakpannen) alleen voor opdrachtgevers waar we een dakpartnership (bijvoorbeeld ResultaatGericht Samenwerken) mee hebben of gaan voor de lange termijn. Wij staan voor kwalitatieve en duurzame daken. En zijn daarbij sterk in het gehele ontzorgingstraject eromheen, o.a.: (technische en MJOB) advisering, vergunningen, flora en fauna en participatie-trajecten.