(Kooi)ladders, opstelplaatsen en bruggen
Een veilige daktoetreding wordt gecreëerd door middel van voorzieningen van buitenaf (ladderopstelplaatsen, vaste (kooi)ladders) en inpandige voorzieningen (dakdeuren, dakluiken). Belangrijk hierbij is dat deze voorzieningen zodanig geplaatst worden dat er ook daadwerkelijk een veilige daktoegang verschaft wordt.
Daarnaast dienen (kooi)ladders, trapjes en bruggen er ook voor om hoogteverschil tussen de verschillende dakvlakken en om obstakels op de looproute te overbruggen. Bij een hoogteverschil van 500 mm zijn er veilige voorzieningen benodigd. Wij kunnen voor u precies inzichtelijk maken welke maatregelen genomen moeten worden om veilig de daken te kunnen betreden. Ook (kooi)ladders, bordessen en overbruggingen op maat zijn voor ons geen enkel probleem.
Ladder opstelplaatsen
Vaklieden lopen een groot valrisico bij het betreden en afdalen van de daken met een ladder. Deze ladder kan namelijk gemakkelijk wegzakken of wegglijden. Elk dak hoger dan 2,5 meter welke niet beschikt over een kooiladder of een inpandige daktoetreding, dient daarom uitgerust te worden met een vaste ladderopstelplaats. Dit is een simpele en doeltreffende ladderborging waardoor ladders niet meer van hun plaats verschuiven. Voor elk type dakrand hebben wij een ladderborgingsoplossing. De ladderborging bestaat uit een ladderbeugel met een ketting, waardoor de ladder niet meer zijwaarts en van onderen weg kan schuiven en de ladder niet zomaar door derden meegenomen kan worden.
Kooiladders
Voor een daktoetreding van buitenaf kan er naast de ladderopstelplaats gekozen worden voor een vaste (afsluitbare) kooiladder. Het voordeel hiervan is dat er een veilige daktoetreding wordt gecreëerd waarbij men niet zelf een ladder behoeft mee te nemen. Daarnaast wordt er middels een kooiladder direct een extra vluchtweg gecreëerd. Een nadeel t.o.v. de ladderopstelplaats zijn de kosten. Wanneer een dak hoger is dan 10 meter, er een gevaarlijke omgevingssituatie is, of de ladder niet onder een hoek van 65 / 75 graden geplaatst kan worden, moet een kooiladder toegepast worden. In regel bevelen wij een kooiladder vanaf 7,5 meter aan.
Om veilig en verantwoord verschillende dakniveaus te kunnen bereiken, dienen vaste gevelladders ter overbrugging van een hoogteverschil van meer dan 2,5 meter te worden vervangen voor een kooiladder (conform NEN-EN-ISO 14122-3).
Permanente ladders
Permanente ladders moeten worden toegepast om hoogteverschillen op daken tussen de 800 mm en 2500 mm te overbruggen (conform NEN-EN-ISO 14122-4). Voor een veilige afstap is het daarbij belangrijk dat de leuningen 1,1 meter boven de dakrand uitsteken.
Permanente opstappen, trapjes en bruggen
De overbruggingen tussen de 500 mm en 800 mm kunnen gerealiseerd worden door kleine trapjes / opstappen en bruggen met minimaal 1 leuning (NEN-EN-ISO 14122-3). Dit geldt bijvoorbeeld niet alleen voor verschillende dakhoogtes, maar ook bijvoorbeeld ter overbrugging van lichtstraten of installaties.
Ladderstopper
Om te voorkomen dat een ladder door gladheid of instabiliteit wegglijdt, is de ladderstopper ontwikkeld. Een simpele oplossing met een grote veiligheidstoevoeging. Zelfs op een gladde ondergrond wijkt de ladderstopper niet van zijn plaats. Door het stoppen van beweging aan onderzijde van de ladder wordt een stabiel en betrouwbaar oppervlak gerealiseerd om een ladder op te plaatsen. Het is uitermate geschikt voor permanente trappen/ladders als ook voor werkzaamheden met tijdelijke ladders/trappen. Onze ladderstopper voldoet aan de eisen van NEN 2484.
Inspecties en keuringen
Elke ladder moet minstens eenmaal per jaar worden geïnspecteerd op gebreken. (Arbobesluit artikel 7.4, 7.4-4 “deugdelijkheid ladders”, NEN 2484). Hiervoor kunt u een onderhoudscontract dakveiligheid afsluiten bij onze onderhoudsdivisie. Onze inspecteurs zijn ervaren en opgeleid om alle dakveiligheidsvoorzieningen te inspecteren en te keuren.