Waterdaken
Fikse regenbuien zorgen in stedelijke gebieden voor het blank staan van de straten en het overstromen van de riolen.
Nuttig gebruik van water
Waterdaken en groene waterbergingsdaken kunnen een bijdrage leveren aan dit probleem door overtollig regenwater tijdelijk vast te houden en riolen te ontlasten.
Daarnaast verbruikt de gemiddelde inwoner van Nederland ongeveer 135 liter drinkwater per persoon per dag. De helft van dit drinkwater wordt echter gebruikt voor toepassingen die eigenlijk helemaal geen drinkwater vereisen. Door het regenwater nuttig te gebruiken, kan er flink bespaard worden op het drinkwater.
Buffering en opslag van water
Het dak is uitermate geschikt om het regenwater op te vangen. Het regenwater kan vervolgens worden opgeslagen op het dak of in een (al dan niet ondergrondse) watertank. Het gefilterde water kan worden ingezet voor o.a. de spoeling van toiletten, de sprinklerinstallatie, bluswater en klimaatbeheersing (warmtewisselaars).
Toepassingen
- Opslaan, bufferen, bergen en vervolgens afvoeren van regenwater naar het grondwater, het oppervlaktewater of het rioolwaterzuiveringsinstallatie.
- Gebruik van water op waterdak voor functies binnen een bouwwerk, zoals spoelwater voor toiletten, bluswater of klimaatbeheersing (warmtewisselaars).
- Esthetische toepassing bij waterdaken op maaiveldniveau en/of daken waar men zicht op heeft vanuit hoger gelegen gebouwdelen.
- Verzamelplaats van hemelwater dat afkomstig is van meerdere bouwwerken.
Typen waterdaken
Er zijn twee soorten waterdaken: waterdaken waarop permanent water staat en waterdaken waarbij het water slechts tijdelijk aanwezig is. Het grote verschil is dat bij een permanent waterdak de hoeveelheid water op het dak aanzienlijk groter is dan bij een tijdelijk waterdak. Denk aan maximaal circa 70 cm bij een permanent waterdak (700 kg/m2) en maximaal 20 cm (200 kg/m2) bij een tijdelijk waterdak.
Voordelen
- Besparing in waterkosten
- Afname van piekbelasting op het rioolstelsel, waardoor wateroverlast in stedelijk gebied voorkomen wordt.
- Afname in gebruik van grondwater
- Terugverdientijd circa 12 jaar
- Isolatie van het dak (water op dak werkt als extra buffer)
- Mogelijke vermindering van het rioolrecht
- Mogelijke gemeentelijke subsidieregelingen
Het permanente waterdak
Het permanente dak is geschikt voor nieuwbouwprojecten en is toe te passen als open waterdak of een gesloten waterdak. Een open waterdak kan bijvoorbeeld gewenst zijn uit esthetisch oogpunt. Bij een gesloten waterdak is het water afgedekt, zodat het dak ook voor andere doeleinden is te gebruiken. Hiervoor zijn systemen ontwikkeld die het mogelijk maken water te bergen en hierboven een afwerking in de vorm van bestrating of beplanting toe te passen. Voorbeelden zijn waterberging met kunststof cassettes (Watershell) of kunststof kratten (Permavoid Roofsystem). Ook een begroeid dak is een soort gesloten waterdak, omdat het water in de substraatlaag wordt gebufferd.
Het tijdelijke waterdak
Tijdelijke waterdaken zijn geschikt voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw. Voor bestaande bouw zijn permanente daken minder geschikt omdat de belasting op het dak fors toeneemt, waardoor de draagconstructie aangepast moet worden. Tevens moeten de installaties en leidingen worden geïntegreerd. Bij nieuwbouw kan dit allemaal al in het ontwerpstadium worden meegenomen.