Duurzaam Dakconcept
Wij sluiten met onze duurzame dakconcepten en energieconcepten aan bij een tal van duurzame gebouwconcepten. Wilt u uw gebouw conform een bepaald concept bouwen of renoveren, dan denken wij graag met u mee. Wij hebben al decennialang ervaring als het gaat om duurzame dakconcepten. Naast het bieden van een concept, bieden wij u ook een deskundige en praktische aanpak met goede garanties. Of u nu een concept of een gebouw als uitgangspunt wilt nemen en of u nu een specifieke dakoplossing wilt toepassen of nog zoekende bent, wij helpen u graag.
Duurzame dakoplossingen
Bij Van Venrooy is het mogelijk om direct voor één duurzame dakoplossing te kiezen, maar ook om meerdere duurzame dakoplossingen te onderzoeken en te realiseren. Het laatste realiseren wij middels ons Duurzaam Dakconcept. Hierbij kunnen wij u bij het gehele traject van onderzoek, ontwikkeling, ontwerp, uitvoer, nazorg tot ontmanteling bedienen:
- Deskundige begeleiding bij gehele proces, van oriëntatie, aanleg, onderhoud tot ontmanteling.
- Quickscan: inzicht in de duurzame mogelijkheden op uw daken
- Berekeningen van de rendementen van gekozen mogelijkheden om optimale oplossing te kiezen
- Professionele aanleg en controle van gekozen oplossing
- Professioneel jaarlijks onderhoud om rendement te waarborgen
- Ontmanteling wordt zo duurzaam mogelijk uitgevoerd
- Altijd 1 contactpersoon
- Garantie op kwaliteit Duurzaam Dak Traject
Trias Energetica
Trias Energetica is het VROM erkende basisconcept om een energiezuinig ontwerp te maken. Dit principe geeft een stappenplan weer van 3 stappen om naar een zo duurzaam mogelijke energievoorziening te komen. In onze advisering hanteren wij altijd deze basisgedachte. Dus eerst bekijken we waar er gemakkelijk energie bespaard kan worden alvorens er voor een duurzaam energiesysteem wordt geadviseerd.
- Stap 1: Gebruik zo min mogelijk energie. (energie besparen)
- Stap 2: Gebruik duurzame energie, zoals zonne-energie of windenergie. (energie winnen)
- Stap 3: Gebruik energie van bronnen die op kunnen raken (aardgas, kolen) zo slim mogelijk. (meer efficiënt energiegebruik)
Frisse Scholen
Het Frisse Scholenproject is door de overheid geïnitieerd om scholen te stimuleren om minder energie te verbruiken en een beter binnenmilieu te creëren. Dit kan gerealiseerd worden door middel van (een betere) dakisolatie, witte daken, sedumdaken en zonnepanelen. Veel natuurlijk daglicht is ook een belangrijk aspect binnen Frisse Scholen. Voor dit criterium hebben wij diverse goed isolerende, passieve en actieve daglichtvoorzieningen.
Restyling
Gebouwen weer een tweede leven of een ander gezicht geven? Dit kan door bestaand vastgoed te restylen en renoveren. Dit voorkomt dat er onnodig gesloopt en materialen verbruikt dienen te worden. Bij daken zijn er diverse mogelijkheden om het te moderniseren, energiezuiniger en duurzamer te maken. Daarnaast kunnen daken ook onderdeel uit gaan maken van commerciële doeleinden. Door middel van reclame-uitingen, logo’s en kleurstellingen op zichtdaken kan er op een creatieve manier de aandacht getrokken worden.
Passief huizen / gebouwen
Aan Passief bouwen zijn zeer strenge eisen verbonden. Zo mogen Passiefhuizen niet meer dan 15 kWh per m2 per jaar verbruiken voor ruimteverwarming. Ditzelfde geldt voor ruimtekoeling. Belangrijke onderdelen hierbij zijn dus een goede (dak)isolatie (veelal een Rc van 10) en een hoge luchtdichtheid. Een gebouw is pas een Passiefhuis wanneer naast het ontwerpcertificaat ook het uitvoeringscertificaat Passiefhuis wordt verstrekt. Dit betekent dus dat de bouw door professionele partijen gerealiseerd dient te worden, het liefst in een bouwteam. Met name de aansluiting tussen de verschillende onderdelen zijn cruciaal om de luchtdichtheid en dus ook de Blower-Door-Test te behalen. Wij hebben diverse passiefhuizen gerealiseerd en denken daarom graag met u mee.
Energieneutrale gebouwen en CO2-neutrale gebouwen
Vanaf 2020 moeten alle nieuwe gebouwen bijna energieneutrale gebouwen zijn. Dit betekent een Energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van bijna 0. Een energieneutraal gebouw is zeer ambitieus, gebaseerd op de Trias Energetica en heeft een EPC van 0. Bij deze gebouwen wordt optimaal geïsoleerd en een goed binnenklimaat gecreëerd, waarbij jaarlijks even veel energie wordt opgewekt, middels hernieuwbare energiebronnen, als dat het gebouw nodig heeft om comfortabel te zijn. Om dit te realiseren is een goede samenwerking in de bouwkolom met professionele deskundige partijen noodzakelijk. Daarbij is het belangrijk dat de diverse deskundige partijen in een vroegtijdig ontwerptraject betrokken worden. Wij hebben inmiddels bij diverse trajecten aan tafel gezeten en meerdere (bijna) Energieneutrale woningen met succes afgerond.
Cradle to Cracle (C2C) gebouwen / daken
Het Cradle tot Cradle (C2C) concept is een toekomstgerichte duurzame visie. Bij C2C bouwen zijn er 2 hoofdzaken van belang: de toekomst- en levensduurverwachting van het gebouw en de te kiezen materialen en applicatiemethodes. Bij een levensduurverwachting van 30 jaar is het dus niet zinvol om een dakbedekking met een verwachte levensduur van 20 jaar te plaatsen, terwijl onze kwaliteitsdaken 30 jaar mee gaan. En zo heeft een C2C gecertificeerde dakbedekking de voorkeur boven een milieuonvriendelijke dakbedekking. Maar een recyclebare dakbedekking is weer weinig zinvol wanneer het na einde levensduur niet meer te scheiden is van de isolatielaag. Bij Cradle to Cradle kiest u bewust voor materialen en applicatiemethodes die na einde levensduur weer gemakkelijk uit elkaar kunnen worden gehaald en weer opnieuw kunnen worden gebruikt of kunnen afbreken in de natuur. Hiermee wordt downcycling voorkomen en de kringlopen gesloten. Van Venrooy kan op diverse wijzen invulling geven aan het Cradle to Cradle concept. Zo beschikken wij over een C2C gecertificeerde dakbedekking en werken wij met de diverse Roof2Roof methodes.
Circulair Bouwen: Roof2Roof: Van Venrooy Daken 2.0
Circulair bouwen is gericht op een voortdurende levenscyclus/kringloop zonder waardedaling. Hierbij wordt vaak (delen uit) het Cradle to Cradle concept toegepast. Met de daken zijn we hier redelijk ver in gevorderd. Wij zijn in staat om demontabele daksystemen te maken en om deze na einde levensduur weer, middels upcycling, als grondstof voor toplagen terug te brengen. Dit kunnen wij ondersteunen met Terugname garantiecertificaten en MVO certificaten.
Duurzaam inkopen
De Rijksoverheid, provincies, waterschappen en gemeenten geven het goede voorbeeld en streven er naar om in 2015 100% van hun inkopen duurzaam te doen. Van Venrooy is hierin een goede partner. Wij hebben niet alleen duurzame producten (van energie-opwekking tot kwaliteits dakbedekking), maar kunnen de dakbedekking ook duurzaam verantwoord aanbrengen, onderhouden, ontmantelen en laten recyclen. Daarnaast wordt er ook gedacht aan de kilometers en werken wij met onze eigen, goed opgeleide vakmensen. Van Venrooy is de branche hierin ver vooruit.
Wilt u meer weten over de duurzame dakconcepten en/of specifieke duurzame dakoplossingen?
Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend gesprek of bezoek één van onze seminars en ons expocenter.