Lichtstraten
Lichtstraten hebben wij in allerlei soorten en maten. Zo brengen we niet alleen de standaard lichtgebogen lichtstraten met polycarbonaat beplating aan, maar ook lichtstraten met ventilatie-elementen, lessenaar of zadel lichtstraten, overkappingen, piramides en andere lichtstraatvormen. Lichtstraten zorgen voor veel natuurlijk, gratis daglicht in de onderliggende ruimte.
Kwalitatieve lichtstraten
De huidige lichtstraten zijn voorzien van een aluminium frame en polycarbonaat of HR++ glas beplating. Daarbij vinden wij het belangrijk om de lichtstraat beplating meerwandig uit te voeren. Ten eerste biedt het extra bescherming tegen beschadigingen en houdt het beter de condens buiten. Daarnaast is het belangrijk voor de isolerende waarde. Lichtstraten zijn ontzettend grote koudebruggen in de daken. Wanneer een lichtstraat 4 wandig (10 mm) wordt uitgevoerd, dan heeft het alsnog een U-waarde van ca. 2,5 W/m2K. Bij 5 wandig (16 mm) gaat deze waarde al naar ca. 1,9 W/m2K. Er zijn tegenwoordig lichtstraten waarbij de U-waarde richting de 1,1 gaat. Maar dit laat wel zien dat lichtstraten koudebruggen blijven.
Als alternatief zou er daarom ook gekozen kunnen worden voor Suntrackers, Velux lichtkoepels of JET-BIK glaslichtkoepels. Deze hebben allen een betere isolatiewaarde dan lichtstraten. Daarnaast brengen ze ook nog eens veel licht naar binnen.
Renovatie oude lichtstraten
Indien uw daken nog voorzien zijn van oude polyester lichtstraten, dan loont het zich om deze te vervangen. Vaak zijn deze lichtstraten helemaal verkleurd, waardoor niet alle zonnestralen meer naar binnenkomen en er daardoor geen helder wit licht, maar gelig licht in het gebouw komt. Daarnaast is de isolatiewaarde gemakkelijk te verhogen t.o.v. de polyester beplating.
In verband met de warmte-instraling door de lichtstraten, is het natuurlijk ook een mooi moment om er voor te kiezen om de gehele lichtstraat te vervangen voor Suntrackers. Zeker wanneer u het dak wilt laten na-isoleren tot een Rc van 3,5 of hoger.
Storm- en hagelschade
Lichtstraten, en zeker de oude lichtstraten zijn gevoelig voor storm- en hagelschade. Het is daarom belangrijk dat de beplating goed vast zit en blijft zitten en dat daarnaast hagelschade tijdig opgemerkt wordt. Bij hagelschade heeft u bij een dubbelwandige lichtstraat uitvoering namelijk niet direct lekkage, omdat de onderste beplating het water tegenhoudt. Door het afsluiten van een onderhoudscontract daken bij onze onderhoudsdivisie worden naast alle andere dakzaken de lichtstraten jaarlijks gemonitord. Daarbij worden de kleine gebreken hersteld en indien de lichtstraten mechanisch beschadigd zijn (door bijvoorbeeld hagelschade of vandalisme) wordt u tijdig op de hoogte gesteld. Dit voorkomt dat met slecht of stormachtig weer u voor vervelende verrassingen komt te staan.