Gebiedsbegrenzers
Gebiedsbegrenzers zijn alle producten en middelen die voorkomen dat men in valgevaarlijk gebied, bij de dakrand en/of in de onveilige zone, kan komen. Hiervoor zijn er 4 meter zone, 2 meter zone en dakrand voorzieningen, collectieve en persoonlijke voorzieningen. De ene oplossing biedt meer zekerheid en veiligheid dan de andere. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij de keuze van de dakveiligheidsvoorzieningen op uw dak(en). Of uw dak(en) gebiedsbegrenzing en/of valbeveiliging behoeft is afhankelijk van de hoeveelheid, aard en soort werkzaamheden op het dak. Door middel van een RI&E kunnen wij u hier uitsluitsel over geven.
Soorten gebiedsbegrenzers
- 4 meter zone begrenzers: looppaden, looproutemarkeringen, afbakeningssystemen, pictogrammen en signaleringen
- 2 meter zone begrenzers: valbeveiligingskabelsystemen, looppaden, looproutemarkeringen, afbakeningssystemen, pictogrammen en signaleringen
- Dakrandbegrenzers: hekwerk, dakankers (begrenzers), dakankers (valbeveiliging)
4 meter en 2 meter zone begrenzers
Het is belangrijk dat men weet wanneer men zich op het dak in de veilige of in de onveilige zone bevindt. De type begrenzers die hierbij toegepast worden dienen dus als duidelijke signalering. In de veilige zone behoeft men geen rekening te houden met valgevaar (tenzij duidelijk aangegeven). De veilige zone kunnen wij zichtbaar maken middels een looppaden met signalering en diverse soorten markeringssystemen. Daarnaast maakt een valbeveiligingsstaalkabelsysteem welke rondom het dak geplaatst wordt, direct inzichtelijk waar de 2 meter zone zich bevindt. Middels een RI&E en dakveiligheidsplan op maat kunnen wij bepalen welke veiligheidsvoorzieningen minimaal noodzakelijk en handig zijn op uw daken.
Dakrandbegrenzers
Wanneer iemand wel in de gevaarlijke zone stapt, dan behoren er aanvullende maatregelen getroffen te worden of te zijn. Dit kan middels permanente individuele valbeveiligings– of gebiedsbegrenzingsvoorzieningen of permanente collectieve dakrandbegrenzing. Wanneer er naast de 4 of 2 meter zone begrenzing geen permanente voorzieningen getroffen worden, dient de gebouwbeheerder/eigenaar er op toe te zien dat niemand in de 4/2 meter zone komt, of dat er adequate tijdelijke veiligheidsvoorzieningen worden toegepast. Permanente voorzieningen hebben sterk de voorkeur boven tijdelijke voorzieningen. Dit omdat het risico kleiner is bij permanente voorzieningen en eenieder op eenzelfde wijze op het dak werkt.
Verschil tussen een individuele valbeveiligingsanker en een individuele gebiedsbegrenzer
In de volksmond en door fabrikanten wordt elk dakanker een valbeveiligingsanker genoemd. Maar, er is voor wat betreft de valbescherming een wezenlijk verschil tussen de dakankers. In werkelijkheid zijn de ankers qua veiligheid te verdelen in 3 klasses:
- Ankers waarmee gevallen kan worden en de schok absorberen.
- Ankers waarmee gevallen kan worden.
- Ankers waarmee niet gevallen kan worden.
Bij het laatste type anker loopt de gebruiker het meeste risico. Men dient de leeflijn continu zo lang te maken dat men niet bij de dakrand kan komen. Echter, in de praktijk, door het schuin lopen, door het vergeten en door pendule gevaar is er een reëel risico dat de leeflijn te lang wordt gelaten en men toch over de rand kan vallen. Dit type anker is niet gemaakt om mee te vallen, maar puur om weerstand te bieden en is dus officieel een gebiedsbegrenzer. De gebouweigenaar/beheerder dient iedereen die op het dak komt hierop nadrukkelijk te wijzen. Een beter en veiliger alternatief t.o.v. de individuele gebiedsbegrenzer anker is collectieve dakrandbescherming (hekwerk) of een beter type anker toe te passen (de valbeveiligingsankers).
De eerste twee type ankers behoren tot de valbeveiligingsankers. Deze ankers zijn gemaakt en uitgebreid getest om mee te vallen. Liever natuurlijk niet, daarom dient een gebruiker te trachten altijd de leeflijn kort te houden. Bij de valbeveiligingsankers is er nog een verschil in een ankers met en zonder schokdemping. Wanneer men aangelijnd over de dakrand valt, maakt men alsnog een zeer zware klap. De ankers met een goede schokabsorptie zorgen ervoor dat de lichamelijke schade hiervan sterk gereduceerd wordt. Dit is dus eigenlijk de enige categorie ankers waar daadwerkelijk mee gevallen kan worden. Een voorbeeld van dit soort ankers zijn de Latchways valbeveiligingsankers.
Het Latchways Constant Force dakanker
Dit type anker is zeer gemakkelijk in gebruik en toepasbaar op elk type dak. Het is een gebiedsbegrenzer én valbeveiliging in één, waardoor je ook veilig bij de dakranden kunt werken. De Constant Force technologie zorgt er voor dat de belasting die ontstaat tijdens het vallen door het volledige systeem geabsorbeerd wordt. Er is een ankervariant voor 1 persoon en één voor 3 personen. Daarnaast heeft u de keuze tussen een lijnsysteem of losstaande ankers. Kijk hier voor de kenmerken van de Latchwaysankers.