Voorkom "van regen in de drup": zorg voor goed onderhoud en beheer van uw daken
De herfst zorgt altijd voor prachtige natuurplaatjes. Bladeren kleuren mooi rood, oranje en geel. Genieten, totdat deze blaadjes van de bomen vallen. Dan gladde wegen, stoepen en onbegaanbaar treinspoor. Ook op daken hebben veel bladeren een nadelig effect: de kans op wateraccumulatie op uw dakenbezit.
Wateraccumulatie
Wateraccumulatie is het ophopen van water op het dak. Wanneer hemelwater niet snel genoeg wegstroomt van het dak, dan stroomt dit naar de laagste punten. Daar wordt een opeenhoping van water gecreรซerd wat steeds meer volume gaat krijgen. Met name bij lichte dakconstructies, aangezien hierbij het dak dan steeds meer gaat doorbuigen bij een groter wordende druk. Door diverse redenen kan wateraccumulatie ontstaan, zoals :
- verstopte afvoeren
- te weinig afvoeren of afvoeren op een verkeerde plek
- slecht of verkeerd afschot
- geen goede (uitvoering van de) dragende constructie
- water dat weer het dak opkomt door beperkte noodcapaciteit riolering
- geen of weinig noodverlopen
- sneeuwbelasting
Verstopte afvoeren door bladeren
Eรฉn van de oorzaken van wateraccumulatie op uw dakenbezit is doordat de afvoeren verstopt zijn. Dit komt veelal door de bladvorming of โ verstopping in of rond de hemelwaterafvoeren. In deze herfstperiode is er veel bladval op het dak en tegenwoordig hebben we veel meer kans op meer en hevige neerslag. Wanneer het dak niet minimaal jaarlijks geรฏnspecteerd en onderhouden wordt, is het mogelijk dat er een te grote ophoping ontstaat van bladeren wat de figuurlijke emmer letterlijk doet overlopen. En dan kom je spreekwoordelijke wijs van de regen in de drup. Overstromingen langs de gevel of bij opstanden en zelfs Instortingsgevaar ligt dan op de loer.
Instortingsgevaar door wateraccumulatie
Wateraccumulatie kan een grote belasting zijn voor de dakconstructie en dit heeft mogelijk zelfs ย instorting tot gevolg. Dit gebeurt helaasย jaarlijks nog bij zoโn 10 tot 20 daken. Daarnaast lopen in Nederland maar liefst 100.000 daken het risico om in te storten, aldus de gegevens van het ministerie van VROM. Naast de schade die dit oplevert, plus de bedrijfsprocessen die stil komen te liggen, kan het uw organisatie ook nog een financiรซle klap geven. Bijna geen enkele verzekeringsmaatschappij keert schade uit wanneer de oorzaak van het instorten van het dak ligt aan de ophoping van water.
Goed onderhoud is belangrijk
Zonnepanelen zorgen voor een veranderde daksituatie
Een dak van uw dakenbezit stort niet zomaar in en kan best wat hebben, even afhankelijk van de degelijkheid van de constructie en of er andere belastende zaken op het dak geplaatst zijn, zoals zonnepanelen. Dat laatste is zeker een aandachtspunt wanneer dit niet door een constructeur berekend is. Ditzelfde geldt voor de capaciteit van de afvoeren en noodafvoeren. Door zonnepanelen kan dit ook veranderen. ย Niet alleen het gewicht en de situering van de zonnepanelen zijn van invloed, maar ook de ophoping van bladeren, vuil en sneeuw ter plaatse van de zonnepanelen zorgen voor een veranderde daksituatie.
Te kleine hemelwaterafvoeren
Ook kan er bij een dakrenovatie door een dakdekker te kleine hemelwaterafvoeren worden teruggeplaatst. Bij het onderhoud komen wij regelmatig tegen dat op een afvoerbuis met een diameter van 90 mm een dakafvoer met een diameter van 50 of 40 mm is geplaatst. Hiermee verliest de afvoer veel van zijn oorspronkelijke capaciteit.
Minimaal 1x per jaar onderhoud
Enige bladval in de herfst zal dus meestal niet direct voor problemen zorgen. Wel als bladeren zich kunnen blijven ophopen. Daarom raden we aan om een onderhoudscontract te nemen, zodat uw dakenportefeuille minimaal jaarlijks geรฏnspecteerd en goed onderhouden wordt. Dit is een essentieel onderdeel bij het voorkomen van instortingsgevaar en hiermee worden tevens lekkages voorkomen.
Noodverlopen
Naast goed onderhoud is het van belang dat bij dakconstructies die licht van aard zijn of die extra belast worden door bijv. zonnepanelen, er noodverlopen (met voldoende capaciteit) goed gepositioneerd geplaatst worden. Deze worden tegenwoordig ten zeerste aangeraden, zeker voor lichte constructies. Zoโn noodafvoersysteem kan het water snel en efficiรซnt afvoeren van het dak, wanneer de normale hemelwaterafvoeren het niet meer aankunnen / verstopt zijn, of wanneer de riolering het niet meer af kan.
Meer informatie?
Op onze website kunt u meer vinden over wateraccumulatie en hoe dit voorkomen kan worden. Van Venrooy Dakbedekking / Dakbehoud Nederland kan uw organisatie hierbij op diverse manieren ondersteunen, door middel van bijvoorbeeld het maken van een risicoanalyse wateraccumulatie voor uw dakenbezit, preventieve inspectie & controle en het plegen van jaarlijks onderhoud door onze divisie Dakbehoud Nederland.