Rochdale ontvangt het eerste CO2-reductiecertificaat van het Circulair Dakpanconcept
Als eerste in Nederland heeft woningstichting Rochdale het certificaat ontvangen voor circulaire daken bij de renovatie van hun woningen, overhandigd door Van Wijnen en Van Venrooy Dakbedekking / Dakbehoud Nederland. Bij het dakrenovatieproject in Diemen zijn de gebruikte keramische dakpannen niet naar de stort gebracht, maar zo hoogwaardig mogelijk teruggebracht op de markt. Hiervan wordt een aanzienlijk deel weer op een ander dakproject gebruikt en het overige deel (o.a. kapotte pannen) nuttig ingezet als onder meer afrasteringen. Op deze manier draagt Rochdale ook met hellende daken bij aan de CO2-reductie en aan een circulair Nederland.
Inruilen gebruikte dakpannen
Van Venrooy Dakbedekking / Dakbehoud Nederland werkt als dakpartner in co-making ResultaatGericht Samen met woningstichting Rochdale voor haar dakenbezit. Daarbij werken we op een duurzame en efficiënte manier naar een circulaire economie in 2050. Voor de integrale verduurzamingsprojecten van Rochdale werken we samen in co-making met de totaalrenovatie partner van Rochdale: Van Wijnen. Zo werden we door Van Wijnen ook in een vroeg stadium betrokken bij het renovatieproject aan de Gerardt Burghoutweg e.o. in Diemen met in totaal 66 woningen. Gezamenlijk hebben we gekeken naar de circulaire mogelijkheden, waaronder voor de ca. 4.100 keramische dakpannen.
Van de oude dakpannen bleek zo’n 67% weer door te kunnen gaan als 2e kans. Deze gaan nu via onze ketenpartner Luijtgaarden (groothandel in dakpannen) weer de markt op als dakpan. De overige dakpannen laten we hergebruiken voor andere doeleinden of laten we recyclen, wat vervolgens als grondstof weer een hoogwaardige bestemming krijgt. Gevolg is een mindere milieubelasting: het afval wat betreft dakpannen is gereduceerd tot 0 en van een groot deel wordt de levensduur van de dakpan verlengd. Hiervoor heeft Van Venrooy in samenwerking met Van Wijnen, een CO2-reductiecertificaat overhandigd aan woningstichting Rochdale.
Het Circulair Dakpanconcept
Bij het Circulaire Dakpanconcept krijgen gebruikte dakpannen weer een 2e kans en op deze manier wordt optimaal gebruik gemaakt van de lange levensduur van de dakpan. Bij een renovatie- of sloopproject beschouwen we de gebruikte dakpannen niet meer als afval. Gebaseerd op de Ladder van Lansink plaatsen we geschikt bevonden dakpannen weer terug op hetzelfde dak of op een ander hellend dakproject. Vaak is dit bij keramische dakpannen zo’n 60%. De rest krijgt ook weer een hoogwaardige bestemming. Het inruilen van gebruikte dakpannen voor nieuwe, waar Rochdale voor gekozen heeft, is één van de circulaire opties binnen het concept.
Verduurzaming daken in Diemen
Het doel van Rochdale is om in 2050 te beschikken over CO2-neutrale woningen. Daarom was het toevoegen van isolatie naar een waarde van Rc 6 een must. Aangezien er nog geen isolatie aanwezig was, zullen deze woningen een enorme energielabelsprong gaan maken. Om daarbij zo min mogelijk milieukosten te creëren en de levensduur van het gros van de pannen te verlengen, hebben we als pilot direct gebruik gemaakt van het nieuwe Circulaire Dakpanconcept.
Behoud flora en fauna
Dat verduurzaming samengaat met de wens van Rochdale voor het behoud van authentieke details en inachtneming van de aanwezige vogels en vleermuizen (flora en fauna), is ook bij het renovatieproject in Diemen gebleken. Samen met Van Wijnen hebben we hiervoor een doordacht plan opgesteld. Zo zijn bij alle woningen o.a. een dakvoet geplaatst, die het mogelijk maakt dat tot onder de eerste rijen dakpannen de in een grote kolonie aanwezige mussen zich kunnen blijven nestelen. Daarnaast is voor het aanzicht de bestaande gootconstructie behouden en hebben we op de kopgevels een nieuwe ambachtelijk gemetselde rollaag aangebracht (een mooie manier qua afwerking m.b.t. de aangebrachte dakisolatie).
Praktische uitvoer inruilen dakpannen
Ondanks de krappe bouwplaats in Diemen was circulariteit en daarmee het behouden van de gebruikte dakpannen toch goed mogelijk. Het vergt een strakke planning en coördinatie om de gebruikte pannen netjes van het dak te halen, te laten afvoeren en te vervangen voor nieuwe. Bovendien, om de overlast voor bewoners te beperken hebben we gezamenlijk met alle betrokkenen de bouwplaats logistiek zo ingericht dat de toegang tot de woningen te allen tijde gegarandeerd was. Door goede en gewaardeerde communicatie met bewoners, een verkeerscirculatieplan (i.v.m. betaald parkeren en vergunningen) en een goede samenwerking (o.a. nauwe afstemming aan- en afvoer materialen) is het verduurzamingstraject succesvol verlopen en is de planning exact op de vooraf berekende datum gehaald. Een resultaat waar alle betrokken partijen trots op zijn!
Meer informatie
Wilt uw organisatie ook bijdragen aan een CO2-neutraal Nederland en wilt u weten wat de circulaire mogelijkheden zijn voor uw dakenportefeuille? Neem dan contact op met de adviseurs van Van Venrooy Dakbedekking / Dakbehoud Nederland. Wij informeren u graag op gebied van circulariteit en duurzaamheid voor zowel hellende als platte daken. Het Circulaire Dakpanconcept maken we mogelijk voor opdrachtgevers waar we een dakpartnership (bijvoorbeeld ResultaatGericht Samenwerken) mee hebben (of toekomstig aangaan) voor de lange termijn.
Foto impressie
(Klik op foto voor vergroting)