Franciscus Gasthuis & Vlietland verduurzaamt met een circulair-Olivijn dak
Franciscus Gasthuis & Vlietland zet zich actief in voor de toekomst en levert graag een bijdrage aan het zorgvuldig doorgeven van de wereld aan de volgende generaties. Dus bij de keuze van de dakrenovatie voor locatie Vlietland was het niet meer dan logisch om te kijken naar duurzame oplossingen.
En door Duurzaam dakspecialist Van Venrooy Dakbedekking in arm te nemen, die kwalitatieve ontzorging biedt op vlak van ontwerp, realisatie tot onderhoud en beheer. Bij de dakrenovatie heeft het ziekenhuis in Schiedam, voor de 5.500m2 dakoppervlak, gekozen voor een onderlaag met gerecyclede dakbedekking en voor een toplaag met Olivijn-mineraal, welke CO2 opneemt en hiermee de broeikasgassen reduceert. Daarnaast is het dak demontabel opgebouwd, voorzien van extra PIR isolatie, wordt er brandvrij gedetailleerd en uitgevoerd conform de NEN-6050, heeft het een levensduur van meer dan 30 jaar en is alles ook nog eens 100% recyclebaar, mét een terugnamegarantie door de fabrikant. Met als resultaat: een circulair en duurzaam dak vol kwaliteit.
Video werkzaamheden duurzaam dak ziekenhuis Schiedam
De vakmannen van Van Venrooy Dakbedekking aan het werk in onderstaande video (of bekijk deze op youtube).
Een schonere lucht met Olivijn
Een duurzame oplossing waarvoor gekozen is, is Olivijn dakbedekking (Derbicolor FR Olivijn) als bovenlaag. Olivijn is een natuurlijk mineraal wat CO2 absorbeert en omzet in onschadelijke stoffen, ondermeer in onschadelijk zand, magnesium, bicarbonaat en ijzer. Zo wordt de lucht die we ademen een beetje schoner. Naast het terugbrengen van de natuur kunnen we dus ook de potentie van daken hiervoor benutten. Op deze manier draagt Franciscus Gasthuis & Vlietland bij aan de reductie van broeikasgassen.
Een circulair dak vol kwaliteit
Naast het gebruik van Olivijn dakbedekking, zijn er meerdere aspecten van een dak die een positieve bijdrage leveren aan het oplossen van het CO2-probleem. Zo bestaat de onderlaag van het dak van het ziekenhuis uit gerecyclede dakbedekking (Derbicoat NT), wat zorgt voor een mindere belasting van het milieu.
De tweelaagse dakbedekking is van een hoge kwaliteit en met een lange levensduur. Doordat geïnvesteerd is in een kwalitatief dak dat meer dan 30 jaar meegaat, hoeft er minder ingegrepen te worden tijdens de totale technische levensduur. Goed voor het milieu en ook voor de TCO. Daarnaast is voor een ziekenhuis de prestatie van dakbedekking erg belangrijk. Dit zodat het primaire proces niet verstoord wordt. Een kwalitatieve dak van Derbigum, aangebracht op de juiste manier biedt die zekerheid.
Ook is het dakpakket demontabel opgebouwd. Wanneer het dakpakket aan z’n einde levensduur is, kan alles hergebruikt worden of door de fabrikant 100% gerecycled worden tot nieuwe dakbanen. Derbigum geeft hiervoor ook terugnamegarantie-certificaat af. Bovendien zorgt de extra toegevoegde isolatie ervoor dat minder CO2 verspilt wordt.
Goede communicatie, afstemming, samenwerking en planning
Franciscus Gasthuis & Vlietland heeft de dakrenovatie goed doordacht. Uit de aanbesteding bleek Van Venrooy Dakbedekking, duurzaam dakspecialist, de beste partij. Van ontwerp, realisatie tot onderhoud en beheer: Van Venrooy Dakbedekking ontzorgt op al deze vlakken. Dit heeft geresulteerd in een zeer prettige samenwerking, een vlotte uitvoering en een beperkte overlast voor de gebruikers.
Gezien de primaire processen in een ziekenhuis cruciaal zijn, zijn vooraf door DGI en FG&V uitvoerig de onderhoudsscenario’s gewikt en gewogen op het gebied van met name logistiek en geluidsoverlast door transporten, kraan- en dakwerkzaamheden. O.a. voor het boren in beton, wat nodig is voor een demontabel dak, is vooraf de overlast uitvoerig getest door het maken van een proefboring op verschillende afdelingen. Uiteindelijk is er bewust gekozen voor een duurzaam waterdichte dakbedekking, met een korte doorlooptijd, minste afval en met de minste overlast en risico’s voor de continuïteit van het ziekenhuis. Ingenieursbureau Dak & Gevel Ingenieurs (DGI) heeft opgetreden als directievoerder van het project.
Een strakke taakverdeling en regierol bij de betrokken medewerkers heeft gezorgd voor een goede onderlinge afstemming en samenwerking en dat heeft uiteindelijk geleid tot een succesvol eindresultaat. Ook wat betreft de niet te voorkomen hinder en overlast. Dit is mede te danken aan de goede informatievoorziening aan – en afstemming met – de eindgebruikers, realistische verwachtingsmanagement en doordat tijdig gecommuniceerd werd over o.a. de voortgang en planning (wanneer wat aan bod zou komen). Er is gezamenlijk naar oplossingen gekeken wanneer dat nodig was. Geluidsoverlast werd zo geaccepteerde overlast.
Verduurzamen, ook in een ziekenhuis
Verduurzamen is dus heel goed mogelijk gebleken in een druk bezet ziekenhuis met cruciale primaire processen, zelfs in een onvoorspelbaar Corona-jaar. Door goede communicatie, afstemming en samenwerking is dit gerealiseerd!
Mogelijkheden voor uw organisatie?
Wilt u weten wat er mogelijk is voor het dakenbezit van uw organisatie om te verduurzamen? Neem dan contact op met één van onze adviseurs voor een vrijblijvend gesprek!
Zo werken Van Venrooy en Derbigum, samen met Franciscus Gasthuis & Vlietland, naar een circulair Nederland.